За селото и региона

 • Село Горун лежи на международния път свързващ Варна през Дуранкулак до Румъния. То е малко (80 жители), изключително спокойно, зелено и тихо. Намира се на 4 км южно от Шабла, на 13 км от Каварна и на около 4 км от морския бряг. Районът е с уникален за България климат, което прави лятото тук свежо и прохладно.

  Селото е в близост до морските плажове (над 10 плажа отстоят на 5 - 12 км от него), но то не лежи на самия бряг. Така Горун е място, далеч по-спокойно от крайморските села, където вече се усеща напрежението от интензивния туристически поток.

  Стратегическото място на Горун и екологично чистата природна среда предоставят много важната възможност за комбиниране на селския с други видове туризъм - морски, ловен, спортен, екологичен и културен. Наблизо се намират, както великолепни пясъчни плажове с девствени дюни, така и изумителни скалисти заливчета за къпане, осеяни с подводни пещери. Често, именно тук, може да Ви се случи да преживеете възторга от гледката на играещи делфини.

 • Само на 10 км от Горун се намира почти безлюдния плаж на Шабла, където разхождайки сред пясъчните дюни, може да изпитате (поради силната вдаденост на брега в морето) мащабност в усещането – като за океан.
 • Пак тук, в непосредствена близост се намира Шабленската тузла – езеро лагуна, богато със сероводородната си лечебна кал и минерална вода.
 • Шабленското (10 км), Езерецкото (8 км) и Дуранкулашкото (20 км) езера, са малка част от мнoгoбройните възможности за туризъм, лов и орнитоложки наблюдения, които предлага региона. Разположени в близост до морския бряг, на основния път на миграция на прелетните птици "Виа Понтика", езерата съхраняват невероятно богатство от растителни и рибни видове, блатни и водолюбиви птици.
 • На нос Шабла - най-източната точка на България, се извисява най-старият фар у нас построен през 1856г. по проект на френски инженери. Наоколо могат да се видят следи от антично пристанище Карон Лимен и късно-антична крепост от 4-5 в.
 • Едва на 8 км от къщата, край с. Тюленово, морските води мият спиращ дъха скален бряг – истинскo чудо на природата. Тук ще откриете удивителен свят от скални образувания и пещери някои, от които подводни. Естествен мост ще ви отведе навътре в морето за да разгледате възхитителните скали надвиснали над него, обиталище на колонии от корморани.
 • На Големия остров в Дуранкулашкото езеро се намира античния пещерен храм на трако-фригийската богиня Кибела, некрополи от различни епохи - праисторическа, антична и българска. Пак тук, са открити и останките на най-древното и най-голямо неолитно селище в континентална Европа, датирано от 5200 - 3800 г. пр.н.е. Дуранкулак често е сравняван от специалистите с Троя, но с уточнението, че е с около две хилядолетия по-стар от него.
 • Камен бряг (4 км по полски път) - със своята възхитителна местност Яйлата, която представлява приморска тераса с площ 300 декара ограничена от Добруджанското плато и морето. Тук, сред многобройни археологически паметници - останки от древни цивилизации, е царството на божура и чучулигите.
 • Русалка. На още 3 км, тук красивата и девствена природа се съчетава по един прекрасен начин, със създаденото от човешка ръка.
 • Нос Калиакра - един от символите на нашето Северно Черноморие се намира на около 25 км от Горун.
 • В мидените ферми "Дълбока", които отстоят само на 15 км от Горун, ще ви предложат най-пресните и вкусни специалитети от миди, риба и други морски дарове.
 • Село Горун се намира недалеч от Каварна (13 км), Еэерец (8 км), Крапец (12 км), Балчик (30 км), Албена (37 км) и Златни Пясъци.
 • А на север... само на 18 км от къщата, на границата с Румъния се намира все още неизвестното за българският турист румънско крайморско селце "Вама Веке". Това място като магнит привлича рокери, музикални групи и млади хора от цял свят.